Szakmai oktatás megnevezése: Cukrász
Formája: felnőttképzés esti munkarendben
Szintjei: Magyar Képesítési Keretrendszer szint 4
Digitális Kompetencia Keretrendszer szint 5
Végzettség: cukrász szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány
Szakmajegyzék száma: 4 1013 23 01
Ágazati alapoktatás célja: Az alapképzésben részt vevő tanulók az ágazathoz tartozó szakmák (szakács, cukrász, pincér – vendégtéri szakember, turisztikai szakember) integrált ismereteit sajátítják el. A képzés során olyan tapasztalatokat, motivációkat szereznek, amelyek alapján el tudják dönteni, hogy a szakmacsoportba tartozó szakmák közül melyik szakirányon, milyen képzési szinten (szakképzési vagy technikusi) kívánják folytatni tanulmányaikat. Az alapképzés tantárgyaiban, témaköreiben, tananyagtartalmaiban elsajátított (szakmaspecifikus) ismeretek célja, hogy ezt a döntést megalapozzák. A felkészítés után ágazati alapvizsgával zárul az első félév.
Tantárgy neve | óraszáma | ebből gyakorlati helyszínen (%) | kimeneti követelmény | iskolán belüli helyszínen |
Munkahelyi ismeretek | beszámítással 8 | 0 % | Összeállított teszt 60 % feletti teljesítése | |
Munka világa | 22 | 0 % | modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % | 22 |
IKT a vendéglátásban | 29 | 100 % | modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % | 29 |
Termelési, értékesítési, turisztikai ismeretek | 173 | 50 % | modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % | 173 |
Ágazati alapoktatás összesen óraszáma: 232 óra
Cukrász – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület
A cukrász szakképzés során a tanulók megismerik a cukrászatban használt nyersanyagok tulajdonságait és a technológiai folyamatokban betöltött szerepüket. Megtanulják az anyagok és eszközök előkészítését, és megismerik a termeléshez alkalmazott berendezéseket, gépeket. Elsajátítják a gazdaságos termelés alapjait, valamint azokat az alapvető mozdulatokat, műveleteket, amelyekkel a félkész és kész cukrászati termékeket előállítása történik. A kimeneti követelmények sikeres teljesítése után szakmai záróvizsga következik.
Tantárgy neve | óraszáma | ebből gyakorlati helyszínen (%) | kimeneti követelmény | iskolán belüli helyszínen | duális partnernél |
Munkavállalói idegen nyelv | 25 | 0 % | modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % | 25 | |
Előkészítés | 68 | 100 % | 36 | 32 | |
Cukrászati berendezések-gépek ismerete, kezelése, programozása | 54 | 100 % | 54 | ||
Cukrászati termékek készítése | 361 | 100 % | 120 | 241 | |
Cukrászati termékek befejezése, díszítése | 54 | 100 % | 30 | 24 | |
Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás | 54 | 70 % | 54 | ||
Egybefüggő szakmai gyakorlat | 70 | 100 % | Munkahely igazolása a letöltéséről | 70 |
Cukrász szakmai oktatás óraszáma: 686 óra
Iskolában, iskolán kívül duális partnerbevonásával kerül sor a képzésre.
Tervezett óraszám 686 – 918 óra, beszámítástól függően (ágazati vizsgamegléte esetén csak a Cukrász – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület óraszáma kerül oktatásra 2 félév alatt)
Tervezett napok (hétfő, kedd, szerda), délutánonként 14:00 – 19:00 között.
Jelentkezni a regisztrációs űrlap kitöltésével.