Szakmai oktatás megnevezése: Pincér – vendégtéri szakember
Formája: felnőttképzés esti munkarendben
Szintjei: Magyar Képesítési Keretrendszer szint 4
Digitális Kompetencia Keretrendszer szint 5
Végzettség: Pincér – vendégtéri szakember szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány
Szakmajegyzék száma: 4 1013 23 04
Ágazati alapoktatás célja:
Az alapképzésben részt vevő tanulók az ágazathoz tartozó szakmák (szakács, cukrász, pincér – vendégtéri szakember, turisztikai szakember) integrált ismereteit sajátítják el. A képzés során olyan tapasztalatokat, motivációkat szereznek, amelyek alapján el tudják dönteni, hogy a szakmacsoportba tartozó szakmák közül melyik szakirányon, milyen képzési szinten (szakképzési vagy technikusi) kívánják folytatni tanulmányaikat. Az alapképzés tantárgyaiban, témaköreiben, tananyagtartalmaiban elsajátított (szakmaspecifikus) ismeretek célja, hogy ezt a döntést megalapozzák. A felkészítés után ágazati alapvizsgával zárul az első félév.
Tantárgy neve |
óraszáma |
ebből gyakorlati helyszínen (%) |
kimeneti követelmény |
iskolán belüli helyszínen |
Munkahelyi ismeretek |
beszámítással 8 |
0 % |
Összeállított teszt 60 % feletti teljesítése |
|
Munka világa |
22 |
0 % |
modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % |
22 |
IKT a vendéglátásban |
29 |
100 % |
modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % |
29 |
Termelési, értékesítési, turisztikai ismeretek |
173 |
50 % |
modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % |
173 |
Ágazati alapoktatás összesen óraszáma: 232 óra
Pincér – vendégtéri szakember – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület
A pincér – vendégtéri szakember képzés során a tanulók olyan ismeretek birtokába kerülnek, amelyek segítségével a vendégeket minden esetben az elvárásaiknak megfelelően, a lehető legmagasabb színvonalon szolgálhatják ki. A képzés célja, hogy a leendő szakembereket felkészítse a 21. század kihívásaira. A kimeneti követelmények sikeres teljesítése után szakmai záróvizsga következik.
Tantárgy neve |
óraszáma |
ebből gyakorlati helyszínen (%) |
kimeneti követelmény |
iskolán belüli helyszínen |
duális partnernél |
Munkavállalói idegen nyelv |
25 |
0 % |
modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % |
25 |
|
Rendezvényszervezési ismeretek |
68 |
100 % |
36 |
32 |
Vendégtéri ismeretek |
54 |
100 % |
|
54 |
Étel és italismeret |
349 |
100 % |
108 |
241 |
Értékesítési ismeretek |
54 |
100 % |
30 |
24 |
Gazdálkodás és ügyviteli ismeretek |
54 |
70 % |
54 |
|
Egybefüggő szakmai gyakorlat |
70 |
100 % |
Munkahely igazolása a letöltéséről |
|
70 |
Pincér – vendégtéri szakember szakmai oktatás óraszáma: 674 óra
Iskolában, iskolán kívül duális partnerbevonásával kerül sor a képzésre.
Tervezett óraszám 674 – 906 óra, beszámítástól függően (ágazati vizsgamegléte esetén csak a Pincér – vendégtéri szakember – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület óraszáma kerül oktatásra 2 félév alatt)
Tervezett napok (hétfő, kedd, szerda), délutánonként 14:00 – 19:00 között.
Jelentkezni a
regisztrációs űrlap kitöltésével.