Szakmai oktatás megnevezése: Szakács

Formája: felnőttképzés esti munkarendben

Szintjei:  Magyar Képesítési Keretrendszer szint 4

Digitális Kompetencia Keretrendszer szint 5

Végzettség: szakács szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány

Szakmajegyzék száma: 4 1013 23 05

Ágazati alapoktatás célja:

Az alapképzésben részt vevő tanulók az ágazathoz tartozó szakmák (szakács, cukrász, pincér – vendégtéri szakember, turisztikai szakember) integrált ismereteit sajátítják el. A képzés során olyan tapasztalatokat, motivációkat szereznek, amelyek alapján el tudják dönteni, hogy a szakmacsoportba tartozó szakmák közül melyik szakirányon, milyen képzési szinten (szakképzési vagy technikusi) kívánják folytatni tanulmányaikat. Az alapképzés tantárgyaiban, témaköreiben, tananyagtartalmaiban elsajátított (szakmaspecifikus) ismeretek célja, hogy ezt a döntést megalapozzák. A felkészítés után ágazati alapvizsgával zárul az első félév.

Tantárgy neve óraszáma ebből gyakorlati helyszínen (%) kimeneti követelmény iskolán belüli helyszínen
Munkahelyi ismeretek beszámítással 8 0 % Összeállított teszt 60 % feletti teljesítése
Munka világa 22 0 % modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % 22
IKT a vendéglátásban 29 100 % modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % 29
Termelési, értékesítési, turisztikai ismeretek 173 50 % modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % 173

Ágazati alapoktatás összesen óraszáma: 232 óra

Szakács – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület

A tanuló átlátja a konyhai folyamatok összeségét, kapcsolati rendszerét, tud komplexen gondolkodni. Árukészletet kezel, rendel, átvesz, raktároz. Menü- és büféajánlatokat ír. Ismeri a különféle technológiák és alapanyagok kapcsolati hatását. Komplett ételeket és menüsorokat készít, betartja a technológiai és higiéniai előírásokat. A kimeneti követelmények sikeres teljesítése után szakmai záróvizsga következik.

Tantárgy neve óraszáma ebből gyakorlati helyszínen (%) kimeneti követelmény iskolán belüli helyszínen duális partnernél
Munkavállalói idegen nyelv 25 0 % modulzáró sikeres teljesítése minimum 50 % 25
Előkészítés és élelmiszerfeldolgozás 68 100 % 36 32
Konyhai berendezése-gépek ismerete, kezelése, programozása 54 100 % 54
Ételkészítés-technológiai ismeretek 349 100 % 106 243
Ételek tálalása 54 100 % 30 24
Anyaggazdálkodás, adminisztráció, elszámoltatás 54 70 % 54
Egybefüggő szakmai gyakorlat 70 100 % Munkahely igazolása a letöltéséről 70

Szakács szakmai oktatás óraszáma: 674 óra

Iskolában, iskolán kívül duális partnerbevonásával kerül sor a képzésre.

Tervezett óraszám 674 – 906 óra, beszámítástól függően (ágazati vizsgamegléte esetén csak a szakács – középszintű képzés megnevezésű tanulási terület óraszáma kerül oktatásra 2 félév alatt)

Tervezett napok (hétfő, kedd, szerda), délutánonként 14:00 – 19:00 között.

Jelentkezni  a regisztrációs űrlap kitöltésével.